Kort som accepteras utomlands
När du reser utomlands är det viktigt att ha ett kreditkort du kan använda utomlands. De vanligaste korten som accepteras globalt är Visa och Mastercard. Dessa kort kan användas för att betala och ta ut pengar i de flesta länder och butiker.
American Express och Diners Club används också i vissa länder, men har inte lika bred acceptans. Det är bra att ha minst två olika korttyper med dig när du reser, för att ha tillgång till olika betalningsalternativ.
6 tips när du använder ditt kort utomlands
När du använder ett kreditkort på resan är det viktigt att ha koll på några saker för att göra shoppingen både billigare och säkrare. Här är några tips:
- Öppna kortet för rätt område: Se till att kortet är öppet för användning i det land du reser till.
- Valutaväxlingsavgifter och uttagsavgifter: Var medveten om att det kan tillkomma avgifter när du tar ut pengar i en bankomat eller betalar med kort.
- Använd regionspärr: Spärra kortet direkt om du förlorar det. Ha bankens telefonnummer till hands för snabb spärrning.
- Lokal valuta: Om du tar ut pengar utomlands, välj att ta ut pengar i den lokala valutan för att undvika onödiga avgifter.
- Gör en polisanmälan: Om ditt kort blir stulet, gör en polisanmälan direkt på plats.
- Spärra tillfälligt i appen: Om du är osäker på om kortet är försvunnet eller tappat, spärra det tillfälligt via din banks app eller webbplats.
Valutaväxlingsavgifter
När du använder ditt kredit- eller betalkort utomlands kan valutaväxlingsavgifter tillkomma. Dessa avgifter, även kallade valutapåslag, varierar mellan kortutgivare och kan ligga mellan 1,5 – 4 % av beloppet du handlar för.
Här kan du läsa mer om hur valutapåslag fungerar.
Tips på hur du undviker avgiften
För att undvika eller minska valutaväxlingsavgifter kan du leta efter kreditkort som erbjuder förmånliga växlingskurser. Jämför olika kort och deras avgifter innan du reser för att hitta det bästa alternativet för dig.
Transaktionsavgifter
Vid internationella köp kan avgifter som valutaväxlingsavgifter och uttagsavgifter tillkomma. Dessa avgifter varierar mellan olika kort och banker.
Tips på hur du undviker avgiften
För att undvika eller minimera dessa avgifter rekommenderar vi följande:
- Betala i landets valuta istället för svenska kronor när du gör köp utomlands, då du ofta får en förmånligare valutakurs.
- Undersök avgifterna för ditt specifika kort och bank innan du reser.
- Använd kort med låga eller inga avgifter vid internationella transaktioner, om möjligt.
För fler tips på hur du kan undvika valutaväxlingspåslag.
Säkerhetsåtgärder
När du betalar med kort utomlands är det viktigt att följa några säkerhetsåtgärder. Se till att ditt kort är öppet för rätt användningsområde (Världen, Europa, Norden eller Sverige) och aktivera blippfunktionen om det krävs.
I händelse av att ditt kort skulle bli stulet eller tappat, spärra det direkt och gör en polisanmälan på plats. Genom att följa dessa steg kommer du att öka säkerheten när du betalar med kort utomlands.
Alternativa betalningsmetoder
Förutom att betala med kort utomlands finns alternativa betalningsmetoder som kan vara bra som backup. Digitala betalningslösningar som Apple Pay och Google Pay fungerar på liknande sätt utomlands som hemma.
Dessa tjänster erbjuder en smidig och säker betalning och fungerar hos de flesta handlare som accepterar kontaktlösa betalningar. Se dock till att dubbelkolla om det finns några begränsningar eller avgifter i det land du besöker.
Vanliga frågor och svar
Kostnaden beror på din bank, men oftast inkluderar ett valutaväxlingspåslag på ca 1,55 % av beloppet vid köp i annan valuta än SEK.
Att betala med kort utomlands kan vara lika enkelt och säkert som hemma. Dessutom kan det hjälpa dig att få mer ut av din semesterkassa genom att undvika att växla kontanter innan resan.
Det är oftast bäst att betala i den lokala valutan när du är utomlands, då detta kan ge dig en fördelaktigare växelkurs och undvika eventuella extraavgifter.
Ja, det kan finnas avgifter för att göra både kortköp och kontantuttag utomlands. Avgifterna varierar beroende på din bank och korttyp, så det är viktigt att kolla med din bank innan du reser.
Andra relevanta artiklar: