En sparbuffert kan bli räddningen om några oväntade större utgifter dyker upp. Foto: Suriyawut Suriya/Shutterstock.com
Nyheter Tips & rådPandemin har öppnat mångas ögon för vikten att ha koll på sin ekonomi. Swedbanks expert ger sina tips på hur du lägger upp en budget och kommer igång med ett tryggt sparande.
På grund av coronapandemin är det många svenskar som vill få bättre koll på sin privatekonomi. Enligt en Sifo-undersökning som Swedbank låtit göra kommer fyra av tio svenskar att lära sig av krisens effekter.
Gör en budget över inkomster och utgifter
En budget är ett bra ställe att börja på. Det tycker Madelén Falkenhäll, som är seniorekonom och analytiker på Swedbank. Det ger en trygghet oavsett hur stora eller små marginaler man har i sin ekonomi.
I en budget lägger du ihop dina inkomster efter skatt och eventuella bidrag du får, för att se din totala inkomst per månad. Sedan samlar du ihop alla utgifter du har. Kategorisera dem gärna efter hur nödvändiga utgifterna är, så att du kan se var du kan dra ner på kostnaderna.
– Spara kvitton eller använd din banks digitala verktyg för att få koll på alla småutgifter, det handlar ofta om mer pengar än man tror, säger Madelén Falkenhäll.
Dra ner på utgifter och hitta billigare alternativ
Mat och boende är exempel på nödvändiga utgifter. Vissa av dessa kan vara svåra att dra ner på. Utgifter som är mindre nödvändiga, till exempel streamingtjänster och cafébesök, kan vara bra att se över. Jämför även prenumerationstjänster och försäkringar regelbundet för att hitta det billigaste alternativet.
Tips! Jämför tjänster regelbundet och samla dina försäkringar på ett ställe för att spara pengar.
Du ska heller inte dra dig från att be om hjälp med att lägga upp budget om du vill det. Det finns hjälp att få hos kommunen eller hos banken.
Ha en buffert för oväntade utgifter
Framför allt vikten av en sparbuffert har blivit tydlig under pandemin. En sådan buffert är bra att ha när oförutsedda kostnader dyker upp eller om du plötsligt skulle bli arbetslös en tid.
Madelén Falkenhäll rekommenderar att åtminstone spara två månadslöner efter skatt. Ett annat sätt att försäkra sin inkomst är att gå med i a-kassan, och även skaffa inkomstförsäkring om du har högre inkomst.
Ett sätt att komma igång med sparandet är att automatiskt överföra tio procent av lönen efter skatt varje månad. Försök också att spara på lång sikt inför pensionen.