Kryptovalutan bitcoin ökade rejält i värde de tre första veckorna på året. Ökningen uppgick då till 22 procent. Foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock.com
Ekonomi NyheterUnder inledningen av 2020 har kryptovalutan bitcoin rusat i värde. Värdet på bitcoin har stigit med 22 procent sedan årsskiftet, vilket är den starkaste början på ett år sedan 2012, skriver DN Ekonomi.
Kryptovalutan bitcoin har inlett året starkt. Sedan årsskiftet har kryptovalutans värde stigit med 22 procent, vilket är den starkaste starten sedan 2012. Värdet på bitcoin för de som köpte kryptovalutan på nyårsafton har ökat med 15 000 kronor, vilket är en bra investering.
Kryptovalutan bitcoin är känd för rejäla kurssvängningar. Under de senaste åren kan investerare vittna om en kurs som har stigit till nästan 200 000 kronor, för att sedan falla till 28 000 kronor. Det hände i slutet av 2018.
Oroligheter i världen stärker kryptovalutan
Flera analytiker tror att utvecklingen mellan Iran och USA kan vara en bidragande faktor till den starka värdestegringen hos bitcoin. Dock ifrågasätts bitcoin som en trygg placering när det gäller oroliga tider i världen. SEB:s chefsstrateg Johan Javeus ser flera orsaker till att bitcoin har ökat i värde.
Enligt Johan Javeus har hela perioden innehållit en del geopolitisk oro, men riskaptiten har överlag varit stor och börserna över hela världen har haft en fantastisk start. När oroligheterna i Iran ökade såg man visserligen att bitcoin ökade i värde. Men att det skulle vara en trygg placering att investera i kryptovalutor ska tas med en stor nypa salt.
En trygg investering är stabil och går snabbt att sälja
Grundtanken med trygga investeringar är att de är stabila och går snabbt att sälja. När det gäller bitcoin ligger den dagliga omsättningen på 100 till 200 miljoner dollar, vilket är väldigt lite i jämförelse med traditionella finansmarknader.
Den globala valutamarknaden omsätter 5 000 miljarder dollar per dag, och på amerikanska statsobligationer ligger omsättningen på cirka 500 miljarder dollar per dag. Bitcoin i relation till traditionella finansmarknader är då bara en droppe i havet.
Marknaden för kryptovalutor utvecklas, och ett annat problem är att det finns tusentals olika varianter. Det dyker även upp flera konkurrenter, som till exempel kryptovalutan ethereum, som har större omsättning än bitcoin.
Kryptovalutor ska kunna användas vid mindre transaktioner
En kryptovaluta som i framtiden vill kunna utmana bör ha små transaktionskostnader och ska kunna användas vid mindre betalningar, vilket dagens betalningssystem inte är anpassat till.
Johan Javeus drar paralleller till Youtube. Om han ser någon göra en bra video kan han belöna den med en ”like”. Men att belöna med att sponsra med en mindre summa pengar som exempelvis fem kronor går inte. Att göra en betalning på fem kronor till USA är alldeles för krångligt.