Nyheter Tips & råd
Enligt en ny rapport från NordVPN blir det allt vanligare att kreditkortsuppgifter säljs på darkweb. NordVPN har granskat 6 miljoner stulna kort och visat på en skrämmande trend i världen. Utan de granskade kreditkorten var cirka 8 000 stycken registrerade i Sverige.
Genom att analysera och granska uppgifter från 6 miljoner stulna kreditkort har NordVPN:s forskare tagit fram skrämmande uppgifter. I rapporten kan man läsa att över 28,65 miljarder dollar gick förlorade på grund av kreditkortsstölder under 2020, och den siffran stiger.
Fast problemet är betydligt mycket större än så.
De 6 miljoner kort som granskades anses nämligen bara vara toppen på ett mycket större berg. Förutom att kreditkortsuppgifterna stjäls så läcker ofta personuppgifter i samband med stölderna, däribland fullständiga namn, hemadresser och telefonnummer.
Dessa uppgifter säljs sedan vidare på darkweb vilket i sin tur kan leda till ännu större problem såsom utpressning och identitetsstöld.
Problemet med kreditkortsstölder är idag störst i USA och Australien vilket med stor sannolikhet beror på den utbredda användningen av kreditkort på de marknaderna. Men även i Sverige är denna typ av stöld ett problem och av de 6 miljoner kort man tittade på var minst 8 000 registrerade i Sverige.
Så hur skyddar man sig mot detta?
Enligt våra experter så finns det en tydlig metod man kan använda för att skydda sina kreditkort.
Virtuella kort kan vara en lösning
Virtuella kreditkort – det vill säga kreditkort man kopplar till mobilen – har högre säkerhet än fysiska kreditkort. Dels eftersom varje transaktion måste verifieras med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, dels för att man vid varje transaktion får ett nytt, unikt kreditkortsnummer och dels för att man kan använda sig av en VPN för att skydda sin mobila enhet från intrång.
Tyvärr är detta ingen 100% vattentät lösning men det är absolut ett steg i rätt riktning. Så vill du undvika kreditkortsstöld och skydda dig mot skimning bör du överväga att koppla dina kreditkort till en digital plånbok, exempelvis Google Wallet eller Apple Pay.