Två betalkort från Revolut som överlappar varandraDen brittiska bankutmanaren Revolut tar in nytt kapital och värderas efter den nya investeringsrundan högre än bankutmanaren Klarna. Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Banker Nyheter

Den brittiska bankutmanaren Revolut tar in närmare fem miljarder kronor i investeringskapital. Pengarna ska gå till produktutveckling och satsningen på att lansera helt nya tjänster som bland annat företagslån, skriver Di Digital

Bankerna krigar om framtidens kunder och investerarna står på rad för att upptäcka nästa stora finansbolag. En av bankutmanarna är det brittiska bolaget Revolut. Med sin app och det laddbara betalkortet vill företaget locka till sig storbankernas kunder. För att ta in kapital till att kunna utveckla sina tjänster öppnar man upp för en ny investeringsrunda.

Revolut är banken med låga avgifter

Revolut har bland annat marknadsfört sig som banken som erbjuder låga växlingsavgifter, handel med kryptovalutor och aktier, samt deras app som erbjuder analys- och budgetverktyg.

Sedan starten 2015 har Revolut enligt utsago 10 miljoner användare världen över, och cirka 100 000 av dem finns i Sverige. Hur pass aktiva de svenska kunderna är vet man inte. 

Efter transaktionen värderas bolaget högre än Klarna

Revolut satsar nu på att utveckla sina produkter och lansera nya tjänster som bland annat företagslån. För att genomföra och utveckla bolagets tjänster tar man in 4,9 miljarder kronor i nytt kapital. 

Revolut värderas därmed till 54 miljarder kronor efter transaktionen. När det svenska betalbolaget Klarna i höstas genomförde en liknande investeringsrunda värderades bolaget till 53 miljarder kronor. I och med det är Klarna inte längre det högst värderade fintechbolaget i Europa. 

Fokus ligger på att lansera banktjänster i Europa

I en kommentar säger Nikolaj Storonskij att de nu fokuserar på att lansera banktjänster i Europa, öka antalet användare på daglig basis och bli lönsamma. Att börsnotera Revolut lär dröja, men det är något som helt klart kan bli aktuellt i framtiden. Nikolaj Storonskij har tidigare sagt att bolaget inte är redo för en börsnotering förrän värdet på bolaget uppgår till cirka 200 till 400 miljarder kronor.

Revolut omsatte 700 miljoner kronor och gjorde en förlust på 400 miljoner kronor under 2018, som är det senaste redovisade räkenskapsåret för bolaget.