Kortköpen har minskat rejält. Nedgången är ytterst ovanligt snabb och kraftfull. Tillsammans med ökade konkurser och varsel kan andra kvartalet bli det värsta någonsin. Foto: Aleksandar Karanov/Shutterstock.com
Ekonomi NyheterHushållens kortköp minskade med 25 procent under de två första veckorna i april, bortsett från apotek och dagligvaruhandel. Störst är minskningen hos flygbolag och resebyråer, som rasat med 95 procent, skriver Dagens Industri.
Data från Swedbank visar hur coronakrisen har påverkat de svenska hushållens konsumtion. Kortköpen minskade med 25 procent under första halvan av april i år.
Apotek och dagligvaruhandel inte inräknat
Siffrorna från Swedbank grundar sig på de cirka 38 miljoner korttransaktioner som görs per vecka. Det motsvarar lite drygt 50 procent av alla korttransaktioner i hela Sverige. Av hushållens totala konsumtion står kortköpen för cirka två tredjedelar och den sista tredjedelen utgörs av bostadstjänster.
Enligt analysen från Swedbank föll kortköpen på årsbasis med över 30 procent i slutet av mars, och då är inte apotek eller dagligvaruhandeln inräknad. Men efter det har konsumtionen ökat något. Under första halvan av april minskade konsumtionen med 25 procent.
Största raset någonsin
Andreas Wallström, Swedbanks tillförordnade chefsekonom och global chef för makroanalys, anser att nedgången är exceptionellt kraftfull och snabb. Man har aldrig tidigare sett hushållens konsumtion falla med 25 procent på årsbasis, det överträffar allt så långt tillbaka som man har data för hushållens konsumtion.
Enligt Andreas Wallström är det ytterligare ett tecken på att kvartal två i år kommer att bli det värsta någonsin när man ser till andra tecken också som varsel och konkurser. Det finns ett djup och en snabbhet i den här nedgången som man aldrig tidigare sett.
BNP kommer falla mer än beräknat
I Swedbanks senaste prognos från mars fanns en uppskattning på att BNP skulle falla med 4,2 procent i år och 3,9 procent 2021. De siffrorna ser Andreas Wallström som lite väl optimistiska nu. Det är större sannolikhet att BNP faller till Swedbanks värre prognos, som ligger på 8 procent enligt hans bedömning.
Enligt Andreas Wallström är båda scenarierna lika sannolika. Det bästa man kan gissa på är att det landar någonstans mittemellan, på cirka 6 procent.