Debetkort är vad många ofta kallar för bankkort, och som man vanligtvis tar ut från sin vanliga bank och kopplar till sitt lönekonto. Dessa kort har dock ofta en avgift och kommer utan några som helst förmåner när man betalar med kortet.
Här listar vi Sveriges bästa debetkort som bland annat erbjuder både bonus och olika försäkringar.
Northmill Visa är ett debetkort utan årsavgift, uttagsavgift eller valutaväxlingsavgift med stöd för mobila betalningar. Du väljer själv om du vill föra över pengar till ditt konto eller om du vill koppla på en kontokredit. Vidare är kortet tillverkat i återvunnen plast och du kan välja kortets färg själv.
Lunar Pro är Sveriges mest exklusiva debetkort. Du erbjuds möjligheten att designa kortet med egen gravyr, reseförsäkring, inget valutapåslag utomlands och 2 extrakort utan avgift.
Årsavgift
1 788 kr
Högsta kredit
0 kr
Ränta
0%
Räntefria dagar
0 dagar
Kortfakta & krav
Krav
Betalningsanmärkning:OK
Folkbokförd i Sverige:Ja
Åldersgräns:18 år
Mobila betalningsmetoder
Apple Pay
Google Pay
Kortfakta
Effektiv ränta
0%
Korttyp
VISA
Reseförsäkring
Ja
Uttagsavgift Sverige
0
Uttag utomlands
0
Valutapåslag
0 %
Aviavgift
0 kr
Fördelar & nackdelar
Fördelar
Designa ditt eget metallkort med gravyr
Försäkring och förmåner som kan liknas med ett kreditkort
Lunar Premium är ett bra debetkort som erbjuder fördelar som kreditkort annars enbart har. Du får bland annat reseförsäkring och en smidig app för hantering av dina betalkort.
Kortet ger upp till 10 % cashback, vilket är unikt för ett debetkort. Dock gäller det enbart i utvalda butiker och till en viss gräns. Kortet har även en månadsavgift på 99 kr och det går inte att hantera ditt debetkort i något annat än mobilappen.
Årsavgift
1 188 kr
Högsta kredit
0 kr
Ränta
0%
Räntefria dagar
0 dagar
Kortfakta & krav
Krav
Betalningsanmärkning:OK
Folkbokförd i Sverige:Ja
Åldersgräns:18 år
Mobila betalningsmetoder
Apple Pay
Google Pay
Samsung Pay
Kortfakta
Effektiv ränta
0%
Korttyp
VISA
Reseförsäkring
Ja
Uttagsavgift Sverige
0
Uttag utomlands
0
Valutapåslag
0 %
Aviavgift
0 kr
Fördelar & nackdelar
Fördelar
10% cashback & reseförsäkring
Går att ansöka även med en betalningsanmärkning och skulder
Fingeravtrycksläsare för optimal säkerhet
Nackdelar
Hög månadsavgift
Måste hanteras via appen, funkar inte på dator
Vilket är det bästa debetkortet?
Lunar standard är det bästa debetkortet just nu på grund av att det gratis och även ger flest fördelar. Här kan du enkelt direkt i appen även skapa upp virtuella kort som funkar vid engångsköp och skyddar dig mot kortbedrägerier.
Så jämförde vi korten
Alla kort som listas på sajten är noga granskade av våra experter. Därefter skrivs en recension som utförligt går igenom kortets villkor samt för- och nackdelar. I slutet på varje recension så lämnas alltid en kommentar av den recensent hos oss som testat kortet med dennes personliga åsikt.
Vi kollade på följande punkter
Avgifter – Vi kollar alltid vilka kostnader och avgifter som kommer med kortet i form av månadskostnad eller avgifter för uttag och transaktioner utomlands.
Förmåner – Vi kollar på vilka förmåner som erbjuds med kortet, exempelvis bonusar eller försäkringar.
Mobilapp – Vi testar hur användarvänlig appen är som kortet tillhör är och vilka funktioner som finns.
Tidigare omdömen – Vi läser alltid tidigare kunders omdömen på andra sajter för att skapa oss en bild av hur nöjda eller missnöjda tidigare kunder är med banken och kortet.
Vad är debetkort?
Debetkort är ett betalkort som är kopplat till ditt bankkonto. Kortet kallas ofta för debitkort eller bankkort och är det kort som de allra flesta svenskar har över 18 år och som man får erbjudet från sin bank där man har sitt lönekonto.
Hur fungerar debetkort?
När du betalar med ett debetkort så dras pengarna direkt från det saldo som finns på ditt konto som är kopplat till kortet. Det betyder att har du inga pengar på kontot så kommer transaktionen att nekas.
Så för att ett debitkort ska fungera så behöver du se till att ladda kontot med pengar på ett eller annat sätt.
Debet som term kommer från ”debitera”, vilket betyder att kapitalet på kontot som debiteras minskar.
Debetkort eller kreditkort – Vad är skillnaden
Den främsta skillnaden på debetkort och kreditkort är att du med det sistnämnda alternativet använder bankens pengar när du betalar, istället för dina egna.
Med ett debetkort så krävs det att du har egna pengar på kontot för att kunna betala. Med ett kreditkort så har du istället en förutbestämd kredit som du beviljats vid ansökan som pengarna dras från när du betalar och du debiteras först i slutet på varje månad genom att banken skickar en faktura på de pengar som du nyttjat.
Värt att nämna är att det därmed också finns en ekonomisk risk med att du kan handla för mer pengar än vad du har tillgängligt. Krediter bör alltid behandlas med största varsamhet, och att vid misskötsel eller i det fall som du inte har möjlighet att betala tillbaka så kan du riskera en betalningsanmärkning.
Debetkort med olika typer av förmåner
Det finns en mängd olika förmåner att ta del av som innehavare av ett debetkort. Många misstror sig med att dessa fördelar endast är möjliga att tillgå via ett kreditkort, vilket faktiskt inte stämmer.
Debetkort utan valutapåslag
Det finns flera debetkort utan valutapåslag, och det bästa kortet är just nu enligt oss Lunar Standard.
Det betyder inget valutapåslag tillkommer när banken omvandlar dina svenska kronor till den lokala valutan som du väljer att betala med.
Därför finns det många gånger mycket pengar att spara om du ofta använder kortet utomlands.
Debetkort utomlands och på resan
Andra fördelar som du ofta får med debetkort på resan är:
Låg avgift för valutaväxling – Önskar du växla svenska pengar mot en utländsk valuta så erbjuds du ofta en lägre kurs än om du skulle göra det på ett växlingskontor, exempelvis Forex.
Fria kontantuttag – Vill du ta ut pengar utomlands så kan du ofta räkna med att storbankerna tar ut en saftig avgift. Detta slipper du helt, eller åtminstone sparar in en hel del pengar på.
Reseförsäkring – Många nya banker som erbjuder debetkort erbjuder kort med bra reseförsäkringar, som tidigare bara kunde förväntas från kreditkort.
Debetkort med bonus
Det finns idag flera debetkort med bonus och cashback i form av pengar tillbaka eller poäng på allt du handlar med kortet. Det kort som ger dig högst cashback är Rocker Premium, som dock kommer med en avgift på 1188 kr/år.
Debetkort med stöd för mobila betalningar via NFC
Flera av bankerna som erbjuder debetkort erbjuder även stöd för Apple Pay och Google Pay. Det ger dig möjlighet att betala med ditt kort via trådlös betalning, med hjälp av tekniken NFC.
Gratis debetkort
Det finns flera gratis debetkort på marknaden. Det vill säga att de inte har någon kostnad för att inneha själva kortet, varken per månad eller år.
Det bästa gratis debetkortet just nu är enligt oss Lunar Standard, som också har en mycket smidig och bra mobilapp för hantering av ditt kort.
Fördelar med debetkort
Full kontroll över din personliga ekonomi genom att aldrig riskera att handla för mer än vad du har råd med. Därför slipper du oroa dig för att hamna i en skuldfälla med fakturor och betalkrav i efterhand.
Debetkort är ett väldigt kostnadseffektivt alternativ för dig som vill spara pengar. Här kan du, om du väljer rätt kort, komma undan helt från att betala några som helst avgifter för att vara kund hos banken eller inneha ett kort.
Utmärkt val för barn och ungdomar. Du kan enkelt skapa upp ett extrakort som du ger till dina minderåriga familjemedlemmar. Här kan du enkelt och tydligt hålla koll på hur kortet används, samt föra över pengar vid behov snabbt och smidigt.
Undgå kreditupplysning hos UC och bibehåll ett förbättrat kreditbetyg. Många tänker inte på att för många ansökningar hos UC och aktiva krediter sänker ditt nuvarande kreditbetyg. Så planerar du att ansöka om en större finansiering i närtid, som exempelvis bolån, så är debetkort helt klart det alternativ som passar allra bäst.
Bra alternativ för dig med betalningsanmärkningar
Vet du med dig att du har en eller flera betalningsanmärkningar, eller ett aktivt skuldsaldo hos kronofogden så kan du räkna med att inte beviljas något kreditkort.
Här kan det löna sig ordentligt för dig med att skaffa ett förmånligt debetkort.
Nackdelar med debetkort
Sämre villkor på förmåner i form av bonus och återbäring, i jämförelse med ett kreditkort. Och i de fall som detta erbjuds så kommer ofta kortet med en hög månadskostnad.
Inte lika heltäckande reseförsäkring som på ett kreditkort. Även om du erbjuds en försäkring som täcker vissa saker på resan så är villkoren nästan alltid sämre på debetkort.
Ingen tillgänglig kredit att nyttja vid behov. Om du vet med dig att du ibland kan behöva ett tillskott i kassan så går det inte att ansöka om någon kredit till ditt debetkort.
Inget skydd mot skimming och kortbedrägerier. När du betalar med ditt debetkort så bär du hela ekonomiska risken och det kan vara svårt att få pengar tillbaka från din bank om du skulle råka ut för skimming eller att någon stjäl dina kortuppgifter.
Begränsningar kring att hyra bil eller bo på hotell om du inte innehar ett kreditkort. Vissa biluthyrare och hotell kräver ett kreditkort som säkerhet vid incheckning, för att kunna täcka upp för eventuella skador på bilen eller rummet som du hyrt.
Krav när du ansöker om debetkort
Bankerna som erbjuder debetkort ställer generellt sett inte några krav på sina kunder, åtminstone inga ekonomiska krav på varken inkomst eller ett högt kreditbetyg.
Du behöver med andra ord inte uppfylla några krav alls när du ansöker och du kan snabbt och enkelt komma igång med kortet efter inskickad ansökan.
Hur du ansöker om ett debetkort
Processen för att ansöka är enkel, du behöver bara följa nedanstående steg.
Jämför och hitta det kort som passar dig bäst – Kolla på de villkor och kostnader som kortet kommer med hjälp av vår sajt och tillhörande recensioner.
Klicka dig vidare till banken – Efter att du hittat ett kort så klickar du dig vidare till bankens hemsida och följer stegen som finns angivna på deras hemsida. Dessa består av information om dig som kund och dina personuppgifter, ansökan signeras därefter med hjälp av BankID.
Ladda ner mobilapp – När din ansökan beviljats så öppnas ett bankkonto och du laddar enkelt ner den tillhörande appen och loggar in med ditt mobila bankID.
Fyll på kontot med pengar – Du för över pengar från ditt vanliga lönekonto till din nya bank, detta går ofta att göra med hjälp av swish så att pengarna kommer fram direkt.
Därefter är du redo att börja använda ditt nya kort.
Tips. Lägg till kortet i mobilen för trådlös betalning så kan du börja använda det direkt, utan att behöva vänta på att få hem det fysiska kortet i brevlådan.
Vanliga frågor och svar om debetkort
❓ Vad betyder debetkort?
Debetkort betyder att dina egna pengar används när du betalat med kortet. Istället för att du använder bankens beviljade kredit till dig, och att du får en faktura på det belopp som du handlat för månaden efter.
❓ Vad menas med debit kort?
Debit kommer från ”debitera”, och betyder att ditt konto debiteras med kortet som du betalar med, därav namnet debitkort.
❓ Finns det gratis debetkort?
Ja, det finns många gratis debetkort, faktum är att de allra flesta är det idag. Vissa av aktörerna har exklusiva premiumkort som du betalar en mindre avgift för, men det finns alltid gratis varianter att välja.
❓ Vem kan skaffa ett debetkort?
Alla kan skaffa ett debetkort. Det är en av de främsta fördelarna, inga ekonomiska krav ställs på dig som ansöker, till skillnad mot vid ansökan om ett kreditkort.
❓ Kan man blippa med debetkort?
Ja, de allra flesta debetkort går att blippa med genom tekniken NFC. De fungerar som vilka andra betalkort som helst.
❓ Finns det debetkort utan avgift?
Ja, det finns flera debetkort utan avgift som ger många bra förmåner. Kolla vår lista längst upp på sidan så hittar du alla korten samlade.
Karl Pettersson är vår produktexpert som både skriver och faktagranskar vårt innehåll på sajten. Han är utbildad civilekonom och har arbetat inom den finansiella sektorn i över 30 år.
Den här sidan kan innehålla affiliatelänkar (annonslänkar) till våra partners. Väljer du att följa en länk kan vi bli kompenserade av aktören i fråga.
Vi blir inte kompenserade av alla aktörer och kompensationen påverkar inte hur vi betygsätter de olika kreditkorten. Alla betyg förblir transparenta och ärliga.