Kort- och mobilbetalningar har ökat i takt med att kontantbetalningarna har minskat. Foto: PixieMe/Shutterstock.com
Betallösningar NyheterKontantanvändningen har minskat i flera års tid. I stället är det kort- och mobilbetalningar som dominerar. Det visar en rapport från Riksbanken. De digitala betallösningarna har dock lett till att flera grupper i samhället har halkat efter.
Svenskarna har omfamnat olika digitala betallösningar. I jämförelse med många andra länder har Sverige kommit mycket längre. Detta har lett till att kontantanvändningen har minskat under flera års tid.
Den betalningsmetod som växer allra mest är betalningar med mobiltelefoner. Under förra året gjorde genomsnittssvensken Swish-betalningar på 20 524 kronor, vilket är att jämföra med 14 760 kronor året innan. Samtidigt minskade kontantuttagen från 12 294 kronor per person år 2017 till 10 391 kronor år 2018.
Digitala betallösningar får vissa grupper att halka efter
I takt med att allt fler betalningar sker via mobilen och betalkort trängs kontanterna undan. Det får vissa grupper i samhället att halka efter. Många äldre har svårt att övergå till digitala lösningar och allt fler butiker blir helt kontantfria. Det finns även personer som av andra anledningar inte får skaffa något bankkort. Även för dessa människor blir det problematiskt när kontanterna försvinner.
Bedrägerierna på nätet ökar
En negativ utveckling med att digitala betalningar ökar är att kort- och identitetsbedrägerierna gör detsamma. Allt fler människor luras genom dessa digitala tjänster. Många bedragare använder exempelvis bank-id för att lura sina offer. De kan då uppge sig komma från en betaltjänstleverantör som Klarna och säga att kunden har en obetald faktura. De vill sedan att kunden legitimerar sig via bank-id. Då passar bedragaren på att logga in på offrets bank för att tömma kontot på pengar.
Även om bedrägerierna över nätet har ökat ska man samtidigt ha klart för sig att värdetransportrån och bankrån har minskat i och med att mindre kontanter finns i rörelse.