Banker Nyheter
Riksbanken förändrar inte styrräntan från dagens nivå på minus 0,5 procent. Istället väntas räntan höjas med 0,25 procentenheter i antingen december eller februari. Två ledamöter vill däremot se en höjning redan nu.
När Riksbanken ska höja styrräntan har varit en fråga som diskuterats flitigt under hela året. Experter förutspår höjningar men ingenting händer. Nu har Riksbanken återigen skjutit upp en höjning och nivån på minus 0,5 procent står kvar, åtminstone ett tag till.
Riksbanken kan nu gå ut med information om att det kommer komma en höjning på 0,25 procentenheter.
– Riksbanken är tydliga och otydliga på samma gång. Samtidigt som de betonar att det faktiskt kommer en höjning och att den kommer vara 25 punkter är de mindre klara över när den sker, antingen i december eller i februari, säger Swedbanks chefsekonom Anna Breman till TT.
Högre energipriser motiverar Riksbankens beslut
Trots högkonjunktur och inflationen är uppe på målet på 2 procent gör Riksbanken ingen höjning av styrräntan. Detta motiverar man med högre energipriser vilket enligt Riksbanken varit bidragande till ökad inflation.
I ett pressmeddelande skriver man dock att inflationen är måttlig om man väljer att räkna bort elpriserna.
[Ads1]
Två ledamöter vill se en räntehöjning i oktober
Två av Riksbankens ledamöter är däremot inte speciellt förtjusta i att styrräntan förblir oförändrad.
Martin Flodén som är vice riksbankschef vill se en höjning med 0,25 procent även vice riksbankchef Henry Ohlsson vill se en höjning redan nu.
I samband med att Riksbanken gick ut med sitt besked försvagades även den svenska kronan. I förhållande till både dollarn och euron gick den ned med 6 öre.
Räntebanan indikerar minus ränta vid nästa års tredje kvartal
Till nästa års tredje kvartal förutspår Riksbankens räntebana att räntan kommer ligga på minus 0,05. Räntebanan är en prognos över styrräntan.
Att styrräntan förväntas vara negativ är något överraskande. Tidigare har man trott att den skulle ha tagit sig över nollstrecket vid det laget. Så ser det nu alltså inte ut att bli.
Foto: Pressbild/Riksbanken